39 komentarzy

  1. ~Julia

    Nie nazwałabym tego sałatką, ale spoko ;) Przynajmniej nie trzeba gotować jak owsianki. A płatki owsiane faktycznie warto jeść, posiadają ogromnie dużo zalet, wspomagają odchudzanie, oczyszczają jelita, przeciwdziałają wolnym rodnikom i wiele, wiele innych właściwości, chcecie wiedzieć dokładniej to zajrzycie: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/p%C5%82atki-owsiane-i-ich-cudowne-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci A jeśli Wam wystarczy wiedza: „Płatki owsiane są zdrowe” też okej :D

    Odpowiedz
  2. ~ANNA

    Od 3 lat na śniadanie jadam owsiankę na wodzie( mleko nie jest zdrowe dla ludzi powyżej 7 roku życia a te o długim terminie ważności w ogóle nie powinno być spożywane)z dodatkami takimi jak: orzechy włoskie, rodzynki, cynamon , imbir i owoc sezonowy. Orzechy włoskie wspomagają prace mózgu, rodzynki oczyszczają krew, cynamon jak już ktoś wspomniał reguluje poziom cukru i ciśnienie oraz jest naturalnym antybiotykiem, imbir rozgrzewa. Dodatki do owsianki powinny być dobierane pod kontem osłabionych narządów jak na przykład żurawina przy częstych infekcjach dróg moczowych, truskawki, maliny przy problemach z wątrobą, jagody i brzoskwinie przy chorobach oczu jak również owsianka z papryką i pomidorami w chorobach serca itd.

    Odpowiedz

  3. Tak, kiedyś we wpisie również opisałam swoje śniadanie. Była w nim mowa właśnie o płatkach owsianych. Jem je jako płatki do mleka razem z bułką z dżemem smakują idealnie. Mogę również dodać, że pełnią one rolę błonnika. Wymiatają one również szkodliwe substancje z jelit.

    Świetna notka. ! Dowód – ilość komentarzy ! Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. ~CAMPARII

    Jem od trzech tygodni owsiankę i zauważyła, ,że mam mniejsze łaknienie na słodycze, oraz ogólnie mniej jem , przemniana materii o niebo lepsza.
    Poniżej podam swój sposób na dobrą owsiankę.
    W sklepie „FRAC” kupiłam płatki owsiane błyskawicze ( w 2 minuty) oraz tam też kupuję len błyskawiczny ( nasionka lnu wyglądają na prasowane lub tłuczone).
    przepis na 2-3 osoby

    1 szkl wody, 1 szkl mleka, 5 dkg masła ( kroje 0,5 cm plaster masła z kostki), 1,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego, 1 kopiasta łyżka wcześniej uprażonego sezamu, 9 łyżek płatków owsianych.
    Wszystko daję do garnka i doprowadzam do wrzenia, zaraz potem ściągam z palnika, na sam koniec dodaję 1 łyżkę pokrojonych suszonych śliwek lub żurawiny.
    Smacznego,
    Robię to śniadanie dziennie rano.

    Odpowiedz
    1. ~Kama

      Slyszalam ze platki owsiane blyskawiczne sa mniej wartosciowe bo pozbawione warstwy w ktorej znajduja sie odzywcze skladniki,najlepsze sa platki owsiane gorskie.

      Odpowiedz
      1. ~Sławomir Kyllyan Marusiński

        Ani błyskawiczne ani górskie. Tylko i wyłącznie nieprzetworzone – czyli zwykłe. :-)

        Odpowiedz

  5. U mnie zawsze stoi pod ręką szklany pojemnik z mieszanką płatków owsianych z otrębami, które za każdym razem wzbogacam w ulubione dodatki (suszone śliwki, orzechy, słonecznik, …), a w lodówce mam domowy jogurt naturalny. Połączenie jednego z drugim to idealne rozwiązanie na śniadanie i na każdą inną porę dnia.

    Odpowiedz
    1. ~hej

      miód podgrzany powyżej 42 stopni C jest toksyczny! Dlatego żywność poddawana obróbce termicznej zawierająca mód jest niezdrowa.

      Odpowiedz
      1. ~Jolcia

        Po prostu traci swoje wartości, na pewno nie otrujesz się nim, nie strasz toksycznością

        Odpowiedz

  6. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia.
    Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne śniadanie a co najważniejsze jest to dla każdego.
    Polecam zdrowe, smaczne odżywianie, (zdrowesniadanie.info/gberes ; idealnafigura.com/gberes) dające witaminy i energię

    Odpowiedz
  7. ~Margoth

    Przepis OK, poza jednym podstawowym błędem: miód dodajemy wieczorem!!! Właściwości miodu prosto ze słoika są zerowe!!! Miód musi się rozpuścić w wodzie i stać ok. 6-8 godzin i dopiero wtedy należy go spożywać.

    Odpowiedz

  8. Uwielbiam płatki owsiane! Jako dodatek do śniadania, deseru, lunchu i kolacji ;) Po prostu od kilku tygodni jem je non stop i zauważyłam, że włosy są zdrowsze i bardziej lśniące. ;)

    Odpowiedz

  9. Komentuję raz jeszcze :) Po pierwsze, gratuluję, bo byłam dzisiaj na Facebook i mam polubiony profil blog.pl, patrzę, post o płatkach owsianych na mojej głównej stronie, pomyślałam: Hmm, widziałam to już gdzieś. Patrzę dalej, a to Twój post! :) Nie wiem jak się to robi, żeby tam być, ale super!
    A druga sprawa, nie wiem jak to jest z komentarzami, czy jak piszesz u mnie, to wchodzisz sprawdzić czy Ci odpisałam, czy powinnam tu odpisywać. Lubię interakcję między bloggerami i jak ktoś mi zostawia komentarz, lubię odpowiadać ;) To tylko tyle, Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

  10. Mhmm, brzmi wyśmienicie i chętnie bym spróbowała, ale najpierw muszę głębiej poszperać w internecie ;) Nie żebym za wiele wymagała, ale w dzisiejszych czasach, gdy podaje się jakiekolwiek informacje na temat żywności, warto jest zamieścić krótką informację o alergenach :) Wiadomo, czym płatki owsiane są, każdy widzi, ale ja na przykład jestem uczulona na gluten i nie wiem, czy jest on w składzie owsa. :) Ale poza tym świetny przepis ;)
    Zapraszam do siebie, wreszcie nowy post ;)

    Odpowiedz

  11. Uwielbiam takie sałatki :) Zwykle rano do jogurtu wsypuje 2 łyżki otrębów owsianych, łyżeczkę miodu jakieś owocki i śniadanie gotowe :D
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

  12. mmm. pysznieeee ;) takie śniadanka często goszczą u mnie w menu, dynię uwielbiam i kiedy tylko mam to dodaję, tak samo pestki słonecznika. Nie ma dla mnie lepszego śniadania! Zdrowe, pożywne i daje energię na początek dnia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>